Saturday, July 8, 2023

Nekoliko rijeći u Slobodnoj Bosni o umijetnoj inteligenciji

 Umijetna inteligencija postaje opasnost za ljudsku civilizaciju .Ona danas uzima radna mijesta ljudima ,a sutra bi mogla pokušat da ih uništi .Kako vrijeme prolazi a viještačka inteligencija se razvija i napreduje, takva opasnost postaje sve ozbiljnijom.  Sljedi fragment teksta .                                                                       https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/308767/kako_nas_umjetna_inteligencija_moze_unistiti_evo_5_prognoza.html

KAKO NAS UMJETNA INTELIGENCIJA MOŽE UNIŠTITI: Evo 5 prognoza

O kakvim se rizicima radi? Evo pregleda pet načina na koje umjetna inteligencija može uništiti svijet.

Brojni su stručnjaci zabrinuti zbog prenaglog razvoja sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Donosimo scenarije u kojima bi se čovječanstvu zbog toga moglo crno pisati

Posljednjih mjeseci umjetna inteligencija je toliko brzo napredovala da su vodeći istraživači potpisali otvoreno pismo pozivajući na hitno zaustavljanje njenog razvoja i strožu regulaciju, strahujući da bi tehnologija mogla predstavljati duboke rizike za društvo i čovječanstvo. O kakvim se rizicima radi? Evo pregleda pet načina na koje umjetna inteligencija može uništiti svijet.

Postanemo li manje inteligentni, nestat ćemo

U povijesti Zemlje više puta se dogodilo da su pametnije vrste izgurale ostale sa scene. Mi ljudi smo to radili drugim vrstama, ali isto se može dogoditi i nama.

Trik je u tome da vrsta kojoj prijeti brisanje često nema pojma zašto joj se to događa i kako. Ipak, postoje neke naznake toga. Recimo, pojedine vrste istrijebili smo u potrazi za resursima.

Ako imate strojeve koji kontroliraju planet, a oni su zainteresirani za puno računanja i žele povećati svoju računalnu infrastrukturu, prirodno je da za to žele resurse koje i mi koristimo. Usprotivimo li se, postajemo štetočina i smetnja.


No comments: