Thursday, January 12, 2012

Zid - Wall


Iz ciklusa radova na temu Bošnjačka heraldika* predstavljam vam rad pod nazivom Zid.Možda 'rad' i nije pravi izraz.Prije bi se moglo reći 'izabrani motiv' skoro kao u maniru ready made.Zid je prepoznatljiv prizor.I kao takav on postoji hiljedama godina.Od kada je čovjek poćeo da zida svoje kuće.Konstelacija cigli poznata je svima.Izabrat zid za nacionalni simbol Bošnjaka jeste velićanstven cilj.To je znak homogenizacije i trajnog nadahnuća naroda.Kao što se cigla na ciglu oslanja i pravi zid .Tako se Bošnjak na Bošnjaka oslanja i ćini naciju.Drugim rijećima mi smo povezani i čvrsti kao zid.Pojedinac poput cigle u zidu vrši svoju funkciju u društvu u interesu cijeline tj. nacije.A nacija snagom cijeline ćini individualca jakim.Zid je i asocijacija na kuću ,dom u kojem si rođen.A čovjek bez doma je niko .On nema identiteta.Takođe zid simbolizuje i zemlju u prenesenom znaćenju državu.Jer cigle su napravljene od zemlje.
Simbol je grafički jednostavan .Lako prepoznatljiv i originalan.Niko ga u Svijetu ne koristi kao svoj nacionalni znak.Dimenzije cigle su sljedeće:visina 2,širina6.
Možda bi bilo efektnije ako skinem jedan ili dva reda cigli.Ako skinem samo jedan red .Ostaje deset redova .Oni mogu da znaće deset vijekova Bosne.Ili 1000 godina trajanja. Ovaj (izduženi) oblik štita je kao u grbu od Republike Irske.Oni na grbu imaju Harfu.Nalazi se oscilacija u proporcijama cigli po milimetar dva .Ali ovo gledajte kao skicu.A ne konaćan crtež.Na svaki naćin znak je odličan .Može da se koristi u pozitivu i negativu.

*prvi rad je Ljiljan u zvijezdi.Simbol ravnoteže između vijere i nacije.Drugi znak je Mijesec i zvijezda ,Srp i Čekić.Kao i šestar.On u cijelini simbolizuje sve klase u Bošnjaka.

No comments: