Friday, October 8, 2010

Povodom moga komentara na izborni poraz Harisa Silajdzica

Nemojte da vas demoralise moj komentar na izborni poraz Harisa Silajdzica.Uprkos svemu navedenom, u nama Bosnjacima ima dovoljno snage da pobijedimo sve neprijatelje bosnjackog trajanja.
Ako budemo imali minimum medzusobnog konsezusa oko primarnih uslova nase opstojnosti ,mi cemo svakog neprijatelja lako pobijedit.U ovako presudnim trenucima, javlja se ponovo potreba za stvaranjem Nacionalnog Savijeta Bosnjaka, o kojem sam piso na blogu projekta Bosnjacko pismo- http://bosniakcharacter.blogsome.com u januaru 2009 godine,kao i na drugim blogovima nekoliko puta do sada*
Zasto ponovo govorim o Nacionalnom Savijetu Bosnjaka?Zato sto je politika suvise ozbiljna stvar da bi se njome bavili politicari.Ova na prvi pogled apsurdna tvrdnja,u sebi sadrzi golemu istinu.
Vaznost bosnjacke opstojnosti je suvise velika i bitna za opstanak naroda, da bi o sudbini tog opstanka odlucivo neki tamo politicar.Sa svim svojim :sumnjama ,manama i sujetama.Kao i subjektivnoscu, koja je uvijek pogresno vidzenje stvarnosti.
Sta ako osoba koja se nadze na kljucnom polozaju, nakon izbora nacini neku kardinalnu gresku?Cijela nacija moze da ispasta u slucaju pogresne politike pojedinca ili grupe njih.
Zato opet kazem ,specificni su uslovi nase opstojnosti.Ovo nije prosijecna drzava.
Sa prosijecnim uredzenjem .Sa prosijecnim unutrasnjim odnosima.Pravila i obrasci koji se primjenjuju u drugim drzavama ,ovdje ne znace nista.Ili vrlo malo.
Radi gore navedenog formirajmo Nacionalni Savijet Bosnjaka.Koji ce formulisat nacionalnu strategiju politickog dijelovanja politickih partija, koje su na vlasti ili ce doci na vlast.
U taj savijet ukljucimo naprimjer 100 najpametnijih bosnjackih intelektualaca.Ljude vrijedne postovanja ,sa dokazanim referencama u: naucnom, obrazovnom i kulturnom radu.Znaci ljude od znanja i autoriteta.Po svojim ingerencijama Savijet bi bijo iznad politickih partija .Ali nizi od Bosnjackog sabora.





*potrazi tekst na blogu

No comments: