Wednesday, June 28, 2023

Samoodbrana za opstanak na svojoj zemlji

 Posljednjih dana ćitamo na portalima da je se dogodio napad na Bošnjaka u Bratuncu od strane tri Srbina .Oni su Bošnjaku tim napadom nanijeli znaćajne tijelesne povrede.Čak su mu prijetili da će ga zaklat .Žrtva je zbog tog nasrtaja uplašena i kaže da će odselit iz Bratunca .To napadaći i žele, da on ode iz grada i tako napusti teritoriju za srpski etno nacionalizam .


Da bi se takve situacije ubuduće izbijegle i sprijećile, Bošnjaci koji žive u Republici srpskoj treba da viježbaju borilačke viještine u cilju samoodbrane ,radi opstanka na svojoj zemlji .Za poćetak mogu trenirat zahvate i tehnike iz :aikida, điu đicu ,kung fu-a ,krav mage i đudoa ,koje pronađu u mojoj grupi na Fejsbuku pod nazivom Self defense - Samoodbrana .Jednostavno neka ponavljaju viđene pokrete sa svojim partnerom ili kolegom .Mogu se skupljat: u dvorištima kuća, na slobodnim prostorima vani i u parovima dva sa dva viježbat samoodbranu .Kroz te viježbe će oni steći snagu , brzinu , hrabrost i samopouzdanje ,a  eventualni napadaći će se teže odlućit, ili nikako za napad  ,jer će znati da sljedi adekvatan odgovor na njihov nasrtaj. Da je Osman Mehanović iz Bratunca znao Krav Maga viještinu ,ili tehnike iz Self defense - Samoodbrana grupe, vijerovatno bi se odbranio.A napadaći se nebi usudili ni da ga napadnu .Takođe Bošnjaci mogu i otvarat Bošnjačke Krav Maga klubove .U kojima će pod okom isusnih trenera viježbat tu viještinu . Krav maga je promišljena kombinacija više borilačkih viještina . Ona je izraelska borilačka tehnika koja spaja elemente i zahvate aikida, džuda, boksa, kickboksa i hrvanja, .To je smišljeno da bi se jevreji odbranili tamo gdije su u manjini .Osnovna vrijednost toga je da je prilagođeno odbrani pojedinca u svakoj situaciji .Na ulici,na sokaku ,u hodniku ,liftu ,u kafani itd.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/igk-o-brutalnom-napadu-na-osmana-mehanovica-u-bratuncu-sraman-je-pasivan-odnos-nadleznih/502165

No comments: